10 recomanacions per a dormir bé

10 recomanacions per a dormir bé

 

Després de llegir les recomanacions fetes per la Societat Espanyola de Neurologia “per a un bon somni nocturn i un control adequat dels trastorns del somni durant la pandèmia per *coronavirus”, et presentem deu recomanacions:

- Mantingues una rutina: estableix un horari fix per a anar a dormir i respecta aqueixa hora. El cervell ha de tindre clar quan ha d’estar despert i quan no.

- Exposa’t al sol en el matí i a l’aire fresc ja siga per la finestra o per un balcó.

- Queda terminantment prohibit emportar-se una preocupació al llit: cal pensar en una cosa agradable.

- El llit és per a dormir: fem que el cos vincule el llit amb el somni perquè es desactive quan arribe a ella. Per exemple,no parles per telèfon en el llit.

- Evita les migdiades, però si no pots, que no duren més de 30 minuts.

- No portes el mòbil al llit, no sols perquè la seua llum inhibeix la secreció de la *melatonina (hormona clau per a relaxar-se i dormir), sinó perquè et pots trobar un missatge o informació en internet que pot augmentar els teus nivells d’ansietat i incertesa.

- Fes exercicis durant el dia i evita’l coste el que coste poc abans d’anar-te al llit.

- Tracta de relaxar-te en la mesura que siga possible, especialment abans d’anar-te a ficar al llit. Cerca alguna cosa que et distraga i que t’ajude a buidar la teua ment: meditar, fer exercicis respiratoris, escoltar música afable.

-No et quedes fins a molt tard veient sèries o pel·lícules. L’entreteniment és fonamental, però “saltar-se” l’hora de dormir per veure la televisió durant molt de temps repercutirà en l’hora en què et despertaràs i tot el teu cicle del somni es veurà alterat i corregir-lo no sempre és fàcil.

- Consulta amb el teu metge o amb un especialista si sents que els teus problemes per a dormir empitjoren, perquè és important prendre mesures a temps.